1.Šta su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke koje veb-sajtovi koje posećujete postavljaju na vaš uređaj. Prilikom svake naredne posete kolačići se šalju veb-sajtu ili se šalju drugom veb-sajtu koji prepoznaje te kolačiće. Koriste se da održe veb-sajtove funkcionalnim kako bi radili efikasnije, kao i pružili određene informacije vlasnicima veb-sajtova.
Ove informacije mogu da se koriste za kreiranje personalizovanije ili responsivnije usluge. Kolačići mogu biti postavljeni ili direktno sa naše strane na vaš uređaj, ili kao kolačići treće strane koji su postavljeni od nezavisnog dobavljača. Kad god koristite ovaj veb-sajt, informacije mogu biti prikupljene kroz korišćenje kolačića i sličnih tehnologija (npr. tagovi, skripte).
Obaveštenje o kolačićima je deo obaveštenja o Politici privatnosti.

2.Kolačići koje možemo koristiti i zašto

Kada koristimo kolačiće na našem veb-sajtu, možemo ih svrstati u sledeće kategorije:
Strogo neophodni kolačići su neophodni za funkcionisanje sajta i ne mogu se isključiti u našim sistemima. Obično se postavljaju samo kao odgovor na vaše aktivnosti koje podrazumevaju zahtev za uslugama kao što su podešavanje privatnosti, prijavljivanje ili popunjavanje obrazaca.
Kolačići za analitiku i performanse nam omogućavaju da evidentiramo posete i pratimo saobraćaj na sajtu kako bismo mogli da merimo i poboljšamo performanse našeg sajta. Možemo ih postaviti mi ili treća strana (npr. Adobe, Google, Akami, Brightcove, Qualtrics), pomažu nam da identifikujemo koje stranice su najviše i najmanje posećene i da saznamo kretanje korisnika na sajtu.
Funkcionalni kolačići omogućavaju sajtu da ponudi poboljšane i personalizovane funkcije. Možemo ih podesiti mi ili treća strana, kao što je Adobe, čije smo usluge dodali na našim stranicama.
Kolačići za oglašavanje/targetiranje mogu biti postavljeni na našem sajtu od strane naših partnera koji se oglašavaju, kao što je Adobe. Cilj postavljanja ovih kolačića je da ove kompanije steknu sliku o vašim interesovanjima i da prikažu za vas relevantne oglase na drugim sajtovima.
Kolačići „društvenih mreža“ su postavljeni od strane društvenih mreža (npr. Twitter, LinkedIn, Facebook, Instagram), a koje smo dodali na veb-sajt kako bismo vam omogućili deljenje sadržaja sa vašim prijateljima/pratiocima.
Ovi kolačići mogu da prate vašu aktivnost i kroz druge veb-sajtove i na taj način da kreiraju profil vaših interesovanja. Ovo može uticati na sadržaj i poruke koje vidite na drugim veb-stranicama koje posećujete.
Kako biste pogledali celu listu kolačića društvenih mreža na ovom veb-sajtu, kliknite na „Upravljajte podešavanjima kolačića“ na vrhu ovog obaveštenja.

3.Koliko dugo će kolačići ostati na mom uređaju?

Koliko će kolačići ostati na vašem uređaju zavisi od toga da li se radi o „trajnom“ ili „sesijskom“ kolačiću. Trajni kolačić će biti sačuvan u veb-pretraživaču i ostaće važeći do određenog datuma isteka, osim ako ga ne obrišete pre datuma isteka. S druge strane, kolačić sesije će isteći na kraju vaše veb sesije, kada se veb pretraživač zatvori.

4.Kako mogu kontrolisati kolačiće?

Kolačiće možete kontrolisati i upravljati njima na razne načine. Imajte na umu da uklanjanje ili blokiranje kolačića može uticati na vaše korisničko iskustvo, a delovi ovog veb-sajta možda neće biti u potpunosti dostupni.

Kada kolačići nisu striktno neophodni za funkcionisanje našeg veb-sajta, tražićemo pristanak od vas za korišćenje kolačića kada prvi put posetite naš veb-sajt. Odobrenje ili odbijanje korišćenja kolačića se završava klikom na „Upravljajte podešavanjima kolačića“ na vrhu ove stranice.

Takođe, možete da promenite podešavanja pretraživača upravljanjem i menjanjem kolačića. Detaljne informacije kako da to uradite možete pronaći na: http://www.aboutcookies.org/.

Prihvatanje ili odbijanje korišćenja kolačića se odnosi isključivo na veb-sajt za koji je namenjeno ovo Obaveštenje o kolačićima, a ne za druge sajtove koji su povezani sa našim. Za više informacija o kolačićima koje koriste povezani veb-sajtovi, proverite njihova obaveštenja o kolačićima.

5.E-mail komunikacija

Tehnologije za praćenje vaše aktivnosti u vezi sa imejl komunikacijom mogu se koristiti kako bismo odredili da li ste pročitali, kliknuli, ili prosledili određenu imejl komunikaciju sa ciljem da ona postane korisnija i zanimljivija korisnicima. Ukoliko ne želite da potvrdite da li ste otvorili, kliknuli ili prosledili našu komunikaciju, potrebno je da se odjavite, jer nije moguće slati ove imejlove bez onemogućenog praćenja. Registrovani korisnici mogu da ažuriraju svoja podešavanja u svakom trenutku, ili mogu da se odjave prateći instrukcije u pojedinačnoj imejl komunikaciji koju dobijate od nas.

6.Promene u ovom Obaveštenju o kolačićima

Povremeno ćemo ažurirati Uslove korišćenja kolačića, a svaku izmenu označićemo datumom na vrhu stranice, koja će biti validna od tog datuma. Predlažemo da povremeno pregledate ove Uslove korišćenja kolačića kako biste bili informisani o našim načinima korišćenja kolačića.